GESPREKSTHERAPIE

PROFESSIONEEL EN PERSOONLIJK

Behandeling met psychotherapie

De psychiater is een medisch specialist gespecialiseerd in de behandeling van mensen met te grote afwijkingen in de ‘mentale functies’. Mentale functies zijn bijvoorbeeld de stemming, de concentratie, en het denken. Te grote afwijkingen zijn dan bijvoorbeeld een depressieve stemming, het totaal niet kunnen concentreren, en vastlopen in een paranoïde manier van denken (paranoia). Maar ook het kunnen beheersen van de wil is een psychische functie. Een voorbeeld van het niet kunnen beheersen van de wil is blijven drinken van teveel alcohol, als men toch steeds probeert te stoppen.

Therapie door gesprekken, psychotherapie genoemd, kan helpen om depressie, angsten, verwardheid en verslaving te verminderen of helemaal naar de achtergrond te brengen. Gesprekstherapie vraagt niet alleen de 45 minuten van het gesprek aandacht en inspanning. Het werkt veel beter als er ook thuis, tussen de afspraken door, dagelijks geoefend wordt om nieuw gedrag aan te leren.

Een ingesleten patroon in gedrag of in overtuigingen is er meestal al langere tijd. Verbetering door behandeling met gesprekstherapie kost meestal ook langere tijd. Gemiddeld zijn wel 10 tot 15 gesprekken nodig om een blijvende verandering te geven.

Logo_VanEijk-01

OP ZOEK NAAR EEN PSYCHIATER?

MELD U NU AAN